Na Slovensku sa od začiatku roka zvýšila jeho cena takmer o 45 percent. Pozornosť si však zaslúži nielen cena, ale najmä pôvod bravčového mäsa.
Žiadnu paniku. Len obozretnosť pri nakupovaní. Kapustnica aj s mäsom patrí v niektorých rodinách k tradičným vianočným pokrmom. Zvýšenú pozornosť pri nákupe venujte preto najmä čerstvým údeným alebo neúdeným klobásam, ale tiež údenému mäsu.
Nenechajte sa zlákať predajom za nízke ceny na Facebook-u alebo v pojazdných predajniach. Výrobky odtiaľ nie sú kontrolované a nikto z nás nevie, či práve tieto neboli vyrobené z mäsa ošípaných chorých na AMO. Napriek tomu, že v súčasnosti nevieme, či bravčové mäso choré na AMO v nás môže vyvolať zdravotné ťažkosti, lekári ho neodporúčajú jesť ani po tepelnej úprave. A klobásy alebo údené mäso ani tepelne upravené nie sú.
Je to zarážajúce, ale náš rezort pôdohospodárstva napriek mnohým upozorneniam doteraz nereagoval na výzvy a odstrelu diviačej zveri, ktorá je nositeľom vírusu, nevenuje patričnú pozornosť. Medzitým sa ochorenie intenzívne šíri aj v susednom Maďarsku, Poľsku ale aj na Ukrajine (https://polovnickakomora.sk/sk/amo.html). Je potrebné, aby sa ministerstvo zobudilo a pomohlo nielen s intenzívnym odstrelom diviačej zveri, ale aj s osvetou ľudí. Z verejnoprávnych médií by mali denne „vyskakovať“ informácie, ako zodpovedne by sme sa mali správať v súvislosti so šíriacim sa AMO.
Ceny ošípaných jatočne upravených intenzívne rastú na nemeckej burze už od januára 2019. A to sa, samozrejme, premieta do cien spotrebiteľských výrobkov z bravčového mäsa. Mäsové výrobky na Slovensku v priebehu roka zdraželi v priemere o 12 percent, ale v niektorých prípadoch až o 20 percent, v závislosti od pridanej hodnoty mäsového výrobku. A nič nenapovedá zmene trendu zdražovania. A tak hoci cena je podstatná, myslite aj na zdravie. Nakupujte u overených predajcov a overených výrobcov.
Voľne žijúca zver ako aj farmové chovy budú jednoducho dlhodobými prenášačmi tohto ochorenia. S morovou epidémiou AMO sa budeme musieť skrátka naučiť žiť.