reklama

Rezne zdraželi, pozor si dávajte na klobásy

Za obľúbené jedlá z bravčového mäsa si priplatíme. Hľadať za tým treba aj africký mor ošípaných (AMO), ktorý sa rozširuje vo všetkých krajinách a rekordne zvyšuje svetové ceny bravčového mäsa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Na Slovensku sa od začiatku roka zvýšila jeho cena takmer o 45 percent. Pozornosť si však zaslúži nielen cena, ale najmä pôvod bravčového mäsa.

Žiadnu paniku. Len obozretnosť pri nakupovaní. Kapustnica aj s mäsom patrí v niektorých rodinách k tradičným vianočným pokrmom. Zvýšenú pozornosť pri nákupe venujte preto najmä čerstvým údeným alebo neúdeným klobásam, ale tiež údenému mäsu.

Nenechajte sa zlákať predajom za nízke ceny na Facebook-u alebo v pojazdných predajniach. Výrobky odtiaľ nie sú kontrolované a nikto z nás nevie, či práve tieto neboli vyrobené z mäsa ošípaných chorých na AMO. Napriek tomu, že v súčasnosti nevieme, či bravčové mäso choré na AMO v nás môže vyvolať zdravotné ťažkosti, lekári ho neodporúčajú jesť ani po tepelnej úprave. A klobásy alebo údené mäso ani tepelne upravené nie sú.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je to zarážajúce, ale náš rezort pôdohospodárstva napriek mnohým upozorneniam doteraz nereagoval na výzvy a odstrelu diviačej zveri, ktorá je nositeľom vírusu, nevenuje patričnú pozornosť. Medzitým sa ochorenie intenzívne šíri aj v susednom Maďarsku, Poľsku ale aj na Ukrajine (https://polovnickakomora.sk/sk/amo.html). Je potrebné, aby sa ministerstvo zobudilo a pomohlo nielen s intenzívnym odstrelom diviačej zveri, ale aj s osvetou ľudí. Z verejnoprávnych médií by mali denne „vyskakovať“ informácie, ako zodpovedne by sme sa mali správať v súvislosti so šíriacim sa AMO.

Ceny ošípaných jatočne upravených intenzívne rastú na nemeckej burze už od januára 2019. A to sa, samozrejme, premieta do cien spotrebiteľských výrobkov z bravčového mäsa. Mäsové výrobky na Slovensku v priebehu roka zdraželi v priemere o 12 percent, ale v niektorých prípadoch až o 20 percent, v závislosti od pridanej hodnoty mäsového výrobku. A nič nenapovedá zmene trendu zdražovania. A tak hoci cena je podstatná, myslite aj na zdravie. Nakupujte u overených predajcov a overených výrobcov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Voľne žijúca zver ako aj farmové chovy budú jednoducho dlhodobými prenášačmi tohto ochorenia. S morovou epidémiou AMO sa budeme musieť skrátka naučiť žiť.

Jarmila Halgasova

Jarmila Halgasova

Bloger 
  • Počet článkov:  103
  •  | 
  • Páči sa:  132x

Som životný optimista. Verím, že na Slovensku budeme domáce suroviny spracúvať na naše kvalitné potraviny a nie ich vyvážať. Zároveň, že skončíme s dovozom druhotriednych tovarov. Po štúdiu potravinárstva na Chemicko-technologickej fakulte sa potravinárstvu venujem celú svoju profesijnú kariéru. Kontakty:+421 905 922 105halgasova.jarmila@gmail.com Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu