reklama

Nebezpečná Salmonella

Baktéria Salmonella nám najmä v lete, kedy je teplo, môže spôsobiť riadnu šarapatu. Salmonelóza patrí medzi najčastejšie ochorenia tráviaceho systému ľudí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Tieto baktérie sú schopné rozmnožovať sa aj pri chladničkovej teplote a dokonca prežijú aj v zmrazenej potravine.

Ako sa Salmonella dostane do potraviny?

Zdrojom týchto baktérií sú hlodavce aj vtáky, ktoré môžu svojimi výlučkami nakaziť napríklad krmivo pre hydinu, ale aj nesprávne skladované koreniny.

Rizikovými potravinami sú najmä produkty živočíšneho pôvodu – hydinové mäso, mleté mäso, surové vajcia a výrobky z nich ako zmrzlina, zákusky a majonézové výrobky.

Pozor, salmonela môže byť nielen na povrchu vajec – na škrupinke, ale aj vnútri, ak je chorá už sliepka. Preto sú vajcia z registrovaných chovov oveľa bezpečnejšie ako domáce.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Desatoro pre prevenciu salmonelózy:

 1. Nejesť neznáme jedlo, ktoré obsahuje mäso, vajcia a nie sme si istí, či boli dostatočne tepelne upravené.

 2. Doma pri varení dodržiavať bezpečný čas tepelnej prípravy rizikových potravín – mäso upraviť aspoň 12 minút pri teplote 100 °C, vajcia variť, omelety opražiť z obidvoch strán, do krémov a zmrzlín nepoužívať surové bielky a žĺtky.

 3. Nezmrazovať opätovne ani len čiastočne rozmrazené jedlá alebo suroviny.

 4. Pri príprave majonézových jedál používať kupovanú majonézu, ktorá je bezpečne tepelne spracovaná pasterizáciou (nepoužívajte surové vajcia).

 5. Jedlo po uvarení zjesť ihneď, alebo – uchovávať ho pri teplote viac ako 60 °C, alebo schladiť a udržiavať pri teplote pod 10 °C v chladničke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 6. Dodržiavať dôslednú hygienu rúk.

 7. Dodržiavať dôslednú hygienu pracovných nástrojov a pracovného priestoru.

 8. Zabrániť styku surových a uvarených potravín. Podložky na porciovanie surového mäsa nepoužívať na krájanie ovocia, zeleniny, syrov, výrobkov z mäsa – salámy.

 9. Chrániť jedlo pred hmyzom.

10. Používať len pitnú vodu.

Prečo je to dôležité?

Dodržiavaním týchto pravidiel predídete veľmi vážnemu ochoreniu, salmonelóze, ktoré môže mať až smrteľné následky. Príznaky salmonelózy sa dostavia po 12 až 36 hodinách od zjedenia nakazeného jedla. Ochorenie sa prejavuje vysokými teplotami – 39 °C, celkovou nevoľnosťou, kŕčami brucha, ku ktorým sa pridruží veľmi nepríjemná hnačka. Liečenie tohto závažného ochorenia si vyžaduje hospitalizáciu.

Jarmila Halgasova

Jarmila Halgasova

Bloger 
  • Počet článkov:  103
  •  | 
  • Páči sa:  132x

Som životný optimista. Verím, že na Slovensku budeme domáce suroviny spracúvať na naše kvalitné potraviny a nie ich vyvážať. Zároveň, že skončíme s dovozom druhotriednych tovarov. Po štúdiu potravinárstva na Chemicko-technologickej fakulte sa potravinárstvu venujem celú svoju profesijnú kariéru. Kontakty:+421 905 922 105halgasova.jarmila@gmail.com Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu