reklama

Ako sa mlieko stalo základnou potravinou?

Aj Vy si myslíte, že mlieko je spolu s chlebom základnou zložkou našej výživy? Veronique Greenwood píše, že ide len o nedávny fenomén.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Mlieko má naozaj výsostné postavenie vo výžive ľudí. Ale nie odjakživa. Keď ľudia začali pri svojich príbytkoch chovať zvieratá, aby ich nemuseli loviť, zistili, že môžu mať z nich aj iný úžitok. Okrem kože napríklad aj mlieko. Lenže ani vtedy, mnoho rokov pred našim letopočtom, nedokázali zužitkovať mlieko okamžite. Skladovali ho vo vakoch, obyčajne zo žalúdka, ktoré obsahovali ešte zvyšky enzýmov (renín), kde, samozrejme, skyslo – sfermentovalo. Tak vznikol prvý čerstvý syr - tvaroh, ktorý ak ľudia nezjedli hneď, vyzrel až na prvý prírodný vyzretý syr. Konzumácia produktov z mlieka, ako sú syr a maslo, má teda oveľa dlhšiu históriu ako konzumácia mlieka. Po stáročia boli výrobky z mlieka dobrým spôsobom jeho konzervovania a uskladnenie na neskoršiu spotrebu, pretože vydržia oveľa dlhšie ako čerstvé mlieko.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čerstvé mlieko je plnohodnotnou stravou najmä pre deti. Mlieko a jeho spotreba sa však presúvala stále ďalej od farmy a to prestávalo byť bezpečné. Mlieko je totiž výbornou živnou pôdou pre baktérie. Rozmnožením nežiaducich baktérií pri prevoze do väčších vzdialeností stúpal aj počet úmrtí detí z konzumácie mlieka. Preto bolo potrebné vymyslieť spôsob predĺženia jeho trvanlivosti. Začala sa éra pasterizácie mlieka. Mlieko zostalo v povedomí ľudí ako jednoduchá, prirodzená a logická základná potravina nielen pre deti, ale aj pre chorých ľudí, keďže je zdrojom všetkých základných zložiek potrebných pre ľudský organizmus – bielkoviny, tuky a cukry.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pravidelná konzumácia mlieka, najmä u detí, sa v Európe a v Spojených štátoch rozšírila hlavne v 19. storočí. Jedným z prvých potravinárskych výrobcov, ktorí začal spracovávať mlieko, bola nadnárodná spoločnosť Nestlé. Táto firma začala ako prvá s výrobou sušeného mlieka a dojčenskej výživy na báze sušeného mlieka.

Dokonalá revolúcia mlieka sa začala okolo roku 1920, keď sa poľnohospodári, vedci a vlády zhodli na výživovej dokonalosti mlieka.Samozrejme, že farmárov a najmä mliekarenský priemysel toto výsostné postavenie mlieka tešilo a spustila sa nadprodukcia mlieka. A po masle a syroch sa objavili na pultoch v obchodoch rôzne sladené varianty výrobkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Postupne však vedci prišli na to, že argument troch základných zložiek nie je postačujúci na to, aby mlieko bolo zaradené medzi základné potraviny. Na piedestáli ho udržiavali novoobjavené vitamíny. Dnes už o význame pitia mlieka až taká zhoda nie je. Navyše, ak sa nenašla priama úmera medzi konzumáciou mlieka a prevenciou výskytu zlomeniny kostí, čo mal byť jedným z hlavných prínosov konzumácie mlieka. Vedci dnes prišli na to, že plnohodnotnú stravu môžeme mať aj bez mlieka.

Vedci ovplyvňujú naše správanie. Raz nám nútia jedno vajce denne a potom nám ho zakazujú. Raz nám nútia bravčovú masť a potom ju označia ako jed. Čo by mohlo nahradiť pohár ranného mlieka? Možno koktail pšeničného pyré alebo pohár paradajkovej šťavy?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mlieko doteraz ťažilo zo špecifickej kultúrnej minulosti, z príbehu, ktorý sa točil okolo jeho chemických a sociálnych vlastností, ktoré ho zaradili na úroveň zbožňovania, ktorú si možno úplne ani nezaslúžilo.

Ľudia však vždy hľadali a vždy budú hľadať magickú potravinu, ktorá bude fungovať ako zázračný prútik. Dnes máme všakovaké potraviny, všakovaké vedecké odôvodnenia na každom rohu. Bude zaujímavé sledovať, či niektorý z nich vydrží a toľko ako mýtus o mlieku.

Jarmila Halgasova

Jarmila Halgasova

Bloger 
  • Počet článkov:  103
  •  | 
  • Páči sa:  132x

Som životný optimista. Verím, že na Slovensku budeme domáce suroviny spracúvať na naše kvalitné potraviny a nie ich vyvážať. Zároveň, že skončíme s dovozom druhotriednych tovarov. Po štúdiu potravinárstva na Chemicko-technologickej fakulte sa potravinárstvu venujem celú svoju profesijnú kariéru. Kontakty:+421 905 922 105halgasova.jarmila@gmail.com Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu