Skanzen pre slovenské potraviny?

Autor: Jarmila Halgasova | 29.3.2019 o 9:41 | Karma článku: 0,00 | Prečítané:  339x

Zrejme dozrel čas. Aj Indiánom, ktorých novousadlíci vytláčali zo svojej vlastnej rodnej zeme, nakoniec zriadili rezerváciu. Stali sa hosťami vo vlastnej krajine. A zrejme dozrel čas vytvoriť skanzen aj pre slovenské potraviny. 

Budeme sa tam chodiť pozerať, ako vyzerali a ako chutili potraviny vyrobené na Slovensku.

Žiaľ, vývoj vývozu a dovozu poľnohospodárskych surovín a potravín naozaj naznačuje, že niekde „soudruzi udelali chybu“. Každý rok vyvezieme stále viac poľnohospodárskych surovín a každý rok dovezieme stále viac potravín. V čom je problém? V tom, že my radšej poskytneme prácu a mzdu ľuďom v zahraničí, kde spracované poľnohospodárske produkty s pridanou hodnotou nakúpime, namiesto toho, aby sme si potraviny vyrobili doma.

Slovenská národná strana na čele s jej predsedom Andrejom Dankom a ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabrielou Matečnou túto chybu opakuje a fakticky ďalej pokračuje v likvidácii potravinárstva a poľnohospodárstva na Slovensku. Od prevzatia zodpovednosti za rezort sa Gabriele Matečnej podarilo zvýšiť záporné obchodné saldo (čo je rozdiel medzi vývozom a dovozom) s potravinami a poľnohospodárskymi produktami o viac ako 390 miliónov eur. Kým v roku 2017 sa medziročne zvýšilo o viac ako 124 miliónov eur, tak v roku 2018 zvýšenie bolo viac ako 266 milióna eur. Dovoz potravín a nápojov narastá kontinuálne takmer vo všetkých komoditách. Za rok 2018 Slovenská republika dosiahla historicky najvyššie záporné obchodné saldo -1 648 miliardy eur. Je vysoko pravdepodobné, že zmenu k lepšiemu nemôžeme očakávať. Na základe opatrení, ktoré prijala vláda, ako 2,5 percentný odvod pre obchodné reťazce, nanešťastie nemôžeme ani len snívať o svetle na konci tunela a je vysoko pravdepodobné, že nepriaznivý vývoj bude pokračovať a rok 2019 prelomí ďalší rekord.

Slovensko má určite na viac. Slovensko má potenciál na to, aby dokázalo nielen vlastnými potravinami uživiť svojich občanov, ale má potenciál aj na to, aby sa zviditeľnilo exportom svojich kvalitných potravín. Ako príklad úspešnej krajiny uvediem Holandsko. Holandsko za svoje úspechy vďačí mimoriadne vyspelému poľnohospodárstvu. Hoci má menšiu obhospodarovanú plochu ako Slovensko, bolo v roku 2015 s 82 miliardami eur exportovanej produkcie druhým najväčším svetovým exportérom potravín (po USA). V roku 2015 mali holandské stáda hovädzieho dobytka 9-krát viac kusov ako slovenské, ošípaných bolo 20-krát viac, a dokonca aj oviec 3-krát viac. A to na poľnohospodárskej pôde s rozlohou menšou o 3%, než má Slovensko. To sa odráža na mimoriadne vysokej hrubej pridanej hodnote na hektár. K úspechu prispieva aj špecifická produkcia - Holandsko dodáva polovicu svetovej produkcie kvetov. Krajina je zároveň svetovým centrom potravinárskej vedy a vývoja.

Ale vráťme sa do slovenskej reality. Ministerka Matečná nedostatočne využila šancu pomôcť slovenským farmárom a potravinárom. Po vzore svojich predchodcov dotácie prideľovala netransparentne a najmä, prednostne „našim“ ľuďom. Ak chceme postaviť poľnohospodárstvo a potravinárstvo na nohy a ísť po vzore okolitých štátov, alebo aj Holandska, generácia týchto „hej“ ministrov musí skončiť.

Strana Sloboda a Solidarita garantuje, že keď dostane príležitosť riadiť rezort pôdohospodárstva, tak poľnohospodárstvo a potravinárstvo bude riešiť zodpovedne a systémovo. Dotácie dostanú všetci reálni a poctiví farmári a potravinári, ktorí splnia kritériá, vytvorí priaznivé podmienky pre podnikanie vrátane rodinných firiem. Jednou z hlavných priorít strany Sloboda a solidarita je vysporiadanie vlastníckych vzťahov k pôde, ale systémovo a nie ako nám prezentuje ministerka Matečná. Ak Vás zaujíma, čo všetko má SaS v pláne, prečítajte si program.

Ak sa na Slovensku urýchlene nezmení prístup k farmárom a potravinárom, tak Slovákom zostanú o pár rokov len oči pre plač, ktorými sa budú môcť pozerať na slovenské potraviny akurát tak v skanzenoch a v múzeách.

Toto naozaj chceme?

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Už ste čítali?