reklama

Iné ako slovenské kura nekupujem, i keď aj to ukrajinské musí spĺňať prísne pravidlá EÚ

Slovenskí hydinári sa v časoch voľného pohybu tovarov v EÚ a v trhovom prostredí sťažujú, že naše obchodné pulty zaplavuje ukrajinská hydina. Vyhlasujú, že oni by dokázali pokryť kuracinou všetky slovenské domácnosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Idú na to však zle. Keď poviete ukrajinské kura, neznalému môže naskočiť myšlienka kuracieho ožiareného radiáciou po tragédii v Černobyle v našich obchodoch. Strach z nepoznaného sa rozptýli v momente, keď sa dozviete, že hydina z Ukrajiny je pod kontrolou slovenských veterinárnych inšpektorov rovnako ako slovenská hydina a musí spĺňať všetky prísne pravidlá Európskej únie. Hlavným problémom je najmä nižšia cena ukrajinskej hydiny. Obchodníci chcú čo najvýhodnejšie nakúpiť a predať a spotrebitelia hľadajú najvýhodnejšiu cenu. To sú trhové princípy. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) sa však slovenský spotrebiteľ musí pri nákupe orientovať na slovenské hydinové mäso. S týmto tvrdením nemôžem súhlasiť. Spotrebiteľ má právo výberu. Chce azda ÚHS povedať, že hydinové mäso pochádzajúce z Ukrajiny a spracované na Slovensku, už nie je skontrolované slovenskými veterinármi? Už nie je bezpečné, kvalitné, zdravé a čerstvé? Ak je ukrajinské kurča zlé, prečo je potom slovenskými veterinármi uvoľnené na trh EÚ? Nehovoriac o tom, že Slovensko umožnilo ukrajinskému producentovi hydiny zriadiť si prevádzku na svojom území.

Používať zaklínadlo pri ukrajinskej kuracine, len preto, že slovenskí chovatelia ho nevedia ponúknuť lacnejšie, je však veľmi nekorektné. Problém nekonkurencieschopnosti je na strane štátu v daniach, odvodoch, administratívnych bariérach a aj v nízkych príjmoch Slovákov. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď ja kupujem kurča, vždy kúpim slovenské. Aj keby na pulte obchodníci ponúkali aj maďarské, rumunské, alebo aktuálne aj ukrajinské. Viete prečo? Jednak je domáce a, čo je pre mňa veľmi dôležité, na Slovensku sa dodržiavajú najprísnejšie hygienické pravidlá. Mäso je po zabití a vyčistení chladené vzduchom. Poľsko si pri vstupe do EÚ vyrokovalo výnimku a mäso môže chladiť vodou. Áno, je to lacnejšie, avšak pri chladení vodou je väčšie riziko šírenia nákazy mikroorganizmami. Salmonelu zrejme nijako extra predstavovať nemusím, každému je jasné, že u ľudí môže spôsobiť závažné ochorenia.

Zo štatistiky sa dnes dozvieme, že aj v sektore hydiny sa rozmáha trend, že vychovaná hydina sa vyvezie do zahraničia a na Slovensko sa dovezie hydinové mäso, ktoré je oproti slovenskému lacnejšie a pravdepodobne aj kvalitatívne horšie. Slovenským výrobcom sa nemôžeme čudovať, že chcú viac peňazí. Ale ako prehovoriť domáceho spotrebiteľa, aby kúpil drahšie slovenské výrobky?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jediné, čo môže ÚHS a jej členovia robiť, je vzdelávať spotrebiteľa a vysielať reklamu zacielenú na slovenských spotrebiteľov o tom, prečo je hydinové mäso jeho členov lepšie ako hydinové mäso ukrajinskej konkurencie. Pri každej príležitosti je potrebné spotrebiteľa poučiť, ktoré informácie si má v označení hydiny všímať.

Slovenským chovateľom a spracovateľom hydiny by sa určite lepšie podnikalo, ak by mali vytvorené lepšie podmienky na podnikanie. Privítali by zníženie daní a odvodov, privítali by lepšie ceny energií alebo flexibilný zákonník práce, ako aj jasné pravidlá pre dotácie. Aby ich výrobky na trhu dokázali konkurovať aj cenou, nielen kvalitou. Zrejme toto chcela ÚHS tlmočiť tejto vláde. Ja chcem tlmočiť ÚHS, že tieto opatrenia nielenže SaS má vo svojom programe pre pôdohospodárstvo, ale bude ich aj realizovať. Naším cieľom je, aby ľudia chceli na Slovensku žiť, pracovať a podnikať, aby sme Slovensko spolu urobili lepším.

Jarmila Halgasova

Jarmila Halgasova

Bloger 
  • Počet článkov:  103
  •  | 
  • Páči sa:  132x

Som životný optimista. Verím, že na Slovensku budeme domáce suroviny spracúvať na naše kvalitné potraviny a nie ich vyvážať. Zároveň, že skončíme s dovozom druhotriednych tovarov. Po štúdiu potravinárstva na Chemicko-technologickej fakulte sa potravinárstvu venujem celú svoju profesijnú kariéru. Kontakty:+421 905 922 105halgasova.jarmila@gmail.com Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu