reklama

Ručička na mojej váhe ide po sviatkoch smerom dolu. Už niekoľko rokov.

Ak nechcete byť bez energie a nafúknutý, môžete ísť do toho so mnou. Budete jesť normálne, len jedlá budú zdravšie a budete sa jednoduchým pravidlom, že príjem a výdaj energie by mal byť v rovnováhe.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pripravila som pre Vás recepty na nasledujúce 3 kritické dni. Zdravšiu alternatívu vianočného jedálnička. Ak máte svoje vlastné overené tipy, recepty, budem rada, ak sa o ne podelíte.

Vianoce bez majonézového šalátu? Bez koláčov a údeného? Nie tak celkom. Nemusíte upustiť od všetkých dobrôt. Základom je dostať pod kontrolu množstvo jedla, ktoré konzumujeme. Úplne ideálne je kombinovať to s trochou pohybu.

Aj ja si pamätám ten pocit ťažkosti, nafúknutosti, bez energie... To bolo už dávno. Teraz sú Vianoce spoločným stretnutím s blízkymi, a cítime sa sviežo a zdraví. Už niekoľko rokov si na vianočné sviatky pripravujeme zdravšie alternatívy jedál, neprejedáme sa a nikomu to nespôsobuje žiadne problémy. Naopak. Na mojej osobnej váhe sa ručička po každých Vianociach pohne smerom dole. Nie som unavená, nepuchnem, necítim ťažobu a nemám povianočnú depresiu z nadváhy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V spolupráci s odborníčkou na výživu Evou Blaho sme pre Vás pripravili zdravšie vianočné menu na kritické 3 dni.

Štedrý deň

Raňajky – tvaroh s ovocím alebo cottage syr so zeleninou

Obed – šošovicová polievka zahustená len tým, že rozmixujete 1/3 polievky a dochutíme bielym jogurtom

Večera – v alobale pečená, alebo pošírovaná ryba, zemiakový šalát s kyslou smotanou a bielym jogurtom, bezmäsitá kapustnica (keďže ešte stále je pôst)

Koláče – nechajte si radšej až na druhý deň, alebo maximálne 2 kúsky

1.sviatok vianočný

Raňajky - kváskový chlieb s paprikovou nátierkou a čerstvou zeleninou

Papriková nátierka:4 červené alebo žlté papriky, soľ, fenikel, 40 g masla

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Papriky očistíme a rozkrojíme na polovicu. Dáme upiecť do rúry vyhriatej na 180ᵒ C asi 25 min., resp. kým sa neobjavia čierne škvrny. Vyberieme, zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Papriku ošúpeme, dáme do misky a necháme odstáť 10 – 15 min. Potom zlejeme vodu a pridáme roztopené maslo. Rozmixujeme a dochutíme korením.

TIP: V prípade horšej tolerancie papriky môžete nahradiť paradajkou alebo iným druhom ľahšie stráviteľnej zeleniny.

Výživové hodnoty na 1 porciu: 6 g sacharidov, 1 g bielkovín, 5 g tukov, 74 kcal (307 KJ)

Obed - pečená kačka s kapustou, lokša a k tomu ešte trošku chrenu, nasekanej cibule alebo trošku kyslej kapusty, ktoré pomôžu s trávením tukov. Nie vždy je potrebné zamieňať potraviny, skúste si skôr dať menšiu porciu a doplniť to aj čerstvou zeleninou alebo prílohou spomenutou vyššie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Večera – Krémový kuskus so zeleninou

Krémový kuskus so zeleninou:150 g kuskusu, 300 ml vody, 1 cuketa, 150 g hlivy, 150 g nízkotučného mlieka, 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu, soľ, muškátový orech, šťava z 1 citróna, 50 g syra eidam

Kuskus dáme do misky a zalejeme vriacou vodou, pridáme citrónovú šťavu, zakryjeme a necháme odstáť 115 minút alebo kým všetka voda nevsiakne. Cuketu a hlivu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. V hrnci na malom množstve vody orestujeme zeleninu a podusíme domäkka. Na panvici zohrejeme mlieko, pridáme škrob a dôkladne premiešame, pridáme nastrúhaný syr a dochutíme soľou a korením. Varíme, kým sa syr nerozpustí. Do omáčky zľahka vmiešame kuskus a zeleninu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výživové hodnoty na 1 porciu: 14 g sacharidov, 7 g bielkovín, 2 g tukov, 100 kcal (421 KJ)

Koláče – ideálne skôr tie suché, zo špaldovej múky a so zníženým obsahom cukru. Ak požívame džem, tak tiež bez cukru, sladený iba jablkovou alebo hroznovou šťavou. Linecké perníky z ražnej múky a s medom, sušienky. Akýkoľvek koláč, ktorý tradične pečiete, jednoducho „ozdravíte“ ak znížite obsah cukru o 2/3, použijete celozrnnú múku a stužený tuk nahradíte maslom alebo olivovým olejom.

2. sviatok vianočný

Raňajky - varené vajíčka so zeleninou, alebo omeleta

Obed - slepačí vývar so zeleninou, dusené morčacie stehno, ryža a grilovaná zelenina (cuketa, červená paprika, ružičkový kel)

Večera - Cuketový koláč s paradajkami

Cuketový koláč s paradajkami: 1 väčšia cuketa, 200 g špaldovej múky, 1 vajce, 1 prášok do pečiva bez fosfátov, paradajky na ozdobu ligurček, pažítka alebo petržlenová vňať

Cuketu umyjeme, ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Nasolíme a necháme 30 až 60 minút odležať, aby pustila vodu, ktorú potom vylejeme. K vyžmýkanej cukete pridáme bylinky a múku. Dobre premiešame a pridáme vajce. Plech vyložíme papierom na pečenie a zmes vylejeme do formy. Môžeme použiť obdĺžnikovú alebo tortovú formu. Navrch môžeme poukladať olúpané paradajky pokrájané na kolieska. Pečieme v rúre vyhriatej na 180ᵒ C asi 45 minút do zlatista.

Výživové hodnoty na 1 porciu: 40 g sacharidov, 7 g bielkovín, 3 g tukov, 216 kcal (905 KJ)

A nezabudnite najmä ....

Hlavnou zásadou by aj počas sviatkov mali byť - VEĽKOSŤ PORCIE a DOSTATOK POHYBU

Ak by ste chceli viac receptov na zdravšie alternatívy jedál, nájdete ich v publikáciách MUDr. Minárika a na webovej stránke výživovej poradkyne Evy Blaho:

http://www.evablaho.sk/

http://www.raabe.sk/p/1035/dieta-pre-diabetikov

http://www.raabe.sk/p/1020/dieta-pri-ochoreniach-zlcnika-a-pankreasu

Jarmila Halgasova

Jarmila Halgasova

Bloger 
  • Počet článkov:  103
  •  | 
  • Páči sa:  132x

Som životný optimista. Verím, že na Slovensku budeme domáce suroviny spracúvať na naše kvalitné potraviny a nie ich vyvážať. Zároveň, že skončíme s dovozom druhotriednych tovarov. Po štúdiu potravinárstva na Chemicko-technologickej fakulte sa potravinárstvu venujem celú svoju profesijnú kariéru. Kontakty:+421 905 922 105halgasova.jarmila@gmail.com Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu