Sú naozaj slovenské potraviny horšie ako tie zahraničné?

Autor: Jarmila Halgasova | 20.12.2017 o 21:51 | Karma článku: 2,26 | Prečítané:  241x

To sú naozaj potraviny vyrobené na Slovensku tak veľmi horšie ako tie vyrobené v zahraničí? Alebo je to cena, ktorá Slovákov vyláka nakupovať za hranice?

Akékoľvek máme dôvody na vycestovanie za hranice kvôli nákupu, minimálne sa zamyslime, či sú skutočne oprávnené.

O pár dní zasadneme za slávnostne prestretú tabuľu, na ktorej by nemali chýbať tradičné regionálne jedlá a dobré víno. Štedrá večera bola pred mnohými rokmi iná ako máme dnes. Bola jednoduchšia, zdravšia, bohatšia na symboliku a rituály. Mnohí si dnes neuvedomujú skutočný význam sviatočného stolovania, jeho symboliky a zameriavajú sa najmä na množstvo jedál.

Skúsme sa pri predsviatočnom zhone zamerať na naše potraviny a skúsme si z ponuky vybrať, pokiaľ je to aspoň troška možné, čo najviac potravín vyrobených u nás, na Slovensku. Ja viem, že nie je možné, aby bolo všetko vyrobené na Slovensku, pretože napríklad olivy sa u nás urodia možno tak za 100 rokov, keď sa zaradíme do subtropického pásma, ale nie teraz.

Nezabúdajme však na to, že nákupom v zahraničí platíme za nakúpený tovar v zahraničí aj DPH, čím podporujeme ekonomiky cudzích štátov a nie toho, ktorého ekonomiku by sme mali podporovať zo všetkých najviac – Slovenska. Domácim potravinám a domácim výrobcom potravín im však týmto správaním podporu nedávame. Do Rakúska chodí nakupovať aj veľa vysokých štátnych úradníkov a členov vlády. Čo ich motivuje vycestovať za nákupom? Je to kvalita, cena alebo niečo iné? Prečo ale nevytvárajú podnikateľom na Slovensku porovnateľné podmienky, aby nemuseli ani oni cestovať za nákupmi? Daňové, odvodové zaťaženie vrátane DPH na potraviny na Slovensku patrí k najvyšším v EÚ. Je to ako v rozprávke o pyšnej princeznej. Ak si chcel obuvník zaspievať, musel si odskočiť do susedného kráľovstva.

Pokúsme sa vyhľadať na pultoch výrobky od tých naozaj poctivých a výnimočných výrobcov a podporiť ich, že kúpite ich výrobky. Od začiatku roka by som Vám chcela byť aj ja aspoň trochu nápomocná. Budem Vám dávať do pozornosti slovenských výrobcov potravín. Pretože som presvedčená, že aj na Slovensku máme veľa potravinárov, ktorí dokážu v týchto nie najľahších podmienkach vyrábať a predávať poctivé potraviny, ktorými šíria Slovensku dobré meno a preto by sme mali byť na nich hrdí.

Prajem Vám príjemné, spokojné a ničím nerušené prežitie vianočných sviatkov a v novom roku Vám prajem najmä zdravie, ktoré je základom pre šťastie a úspechy.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Vybavil niekto miliónové dotácie? Pri Babindole vidno Gašpara aj Jahnátka

Úspešní babindolskí podnikatelia majú kontakty na vplyvných ľudí spájaných so Smerom.

TECH

Päť hier na telefón, s ktorými si precvičíte mozgové závity

Dokážete navrhnúť najlepšiu križovatku a mechanické puzzle?


Už ste čítali?