reklama

Podpora slovenských potravín

Priznávam, dotklo sa ma, že som bola lživo označená za lobistu nadnárodných spoločností. Každý, kto má záujem o agropriemysel vie, že sa dlhodobo vyjadrujem aj k vývoju poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Veľa rokov poukazujem na kontinuálny nárast exportu poľnohospodárskych surovín a kontinuálny nárast importovaných potravín. Dlhodobo sa vyjadrujem, že mi prekáža vývoz tovaru bez pridanej hodnoty a dovoz spracovaných produktov s pridanou hodnotou. Že mi prekáža kontinuálny pokles zamestnancov v potravinárstve v dôsledku zániku potravinárskych firiem. Naposledy som na túto tému rozprávala na medzinárodnej konferencii Slovak Retail Summit 2017.

Ako motto som uviedla: „Ochrancovia prírody budúcim generáciám zriadili pre zanikajúce formy života aspoň skanzeny, rezervácie a zoologické záhrady. Naše vlády spoločne a cieľavedome likvidujú slovenské potravinárstvo tváriac sa, že pre budúce generácie robia to najlepšie čo vedia ... a ani ten skanzen mu nezriadili. Ako životný optimista však ešte stále verím, že trend v potravinárskom priemysle dokážeme zvrátiť.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To by ma ale pani ministerka musela trocha poznať. Vedela by, že svoju profesionálnu prax som začala v potravinárskom podniku Palma. A pracovala som aj v noci, aj cez sviatky. Tento potravinársky podnik stelesňoval takmer dokonalú symbiózu poľnohospodárov a potravinárov. Dnes je výroba v tomto podniku minulosťou. Bohužiaľ, pretože ukončením výroby v podniku Palma sa na Slovensku prakticky zrušilo jedno odvetvie potravinárstva.

Žiaľ, zatiaľ ani jedna vláda sa problémami potravinárov a ich riešeniami nezačala zaoberať reálne a zodpovedne. A keďže potraviny sú sexy témou, každá vláda zatiaľ len deklaruje, že potravinárstvo si kladie za prioritu. Je mi ľúto, že ani Vy, pani ministerka. Hoci na začiatku som predsa len dúfala. Podpora potravinárskeho priemyslu totiž nie je šľapanie kapusty bosými nohami. Rovnako si nemyslím, že potravinársky priemysel cíti podporu PR aktivitami. To, že neakceptuje rovnocenne jednotlivé profesijné združenia tiež nepovažujem za správne a za znalosť problematiky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale dobre. Hovorí sa, že nie je problém tovar vyrobiť, ale predať ho. Takže môžem sa tváriť, že rozumiem kútikom lokálnych potravín, ktoré pani ministerka v spolupráci s obchodnými reťazcami otvára. Kaufland, Tesco, Billa a nakoniec sa pridal aj Lidl s prísľubom, že podiel slovenských potravín na svojich pultoch zvýši až o 20 percent. Podľa prieskumu renomovanej a nezávislej spoločnosti GfK, Lidl v tomto roku vyložil na svoje pulty len 14 percent slovenských potravín. Avizované zvýšenie až o 20 percent prinesie na ich pultoch v reáli brutálny 17 percentný podiel slovenských potravín.

A potom tu máme slovenské obchodné spoločnosti COOP Jednota, CBA Slovakia a Labaš. Tieto nemajú takú masívnu reklamu a neviem prečo, akosi stoja na periférii záujmov politikov. Ale počet regionálnych a miestnych dodávateľov slovenských potravín pre COOP Jednota je 400, pre CBA Slovakia je 380 a pre Labaš na Východnom Slovensku je 19.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Toto sú reťazce s najvyšším percentuálnym zastúpením slovenských potravín na svojich pultoch, ktoré majú záujem o slovenských výrobcov a ktorí si budujú s miestnymi výrobcami trvalé vzťahy.

Ľahko je niekoho obviniť za lobistu nadnárodných potravinárskych spoločností a iného za lobistu nadnárodných obchodných reťazcov! Nemyslím si ale, že je dobré a ani správne takto hodnotiť snahu pomáhať domácim výrobcom. Myslím si, že ku každému problému je potrebné pristupovať komplexne a vyvážene. Vypočuť a diskutovať s každým, nie len s niekým. Pretože v diskusii aj so zdanlivým nepriateľom možno prísť k poznaniu a k riešeniu. Nie je všetko čierne alebo biele. Ľudia majú len rozdielne názory, myšlienky, návrhy riešení. Bolo by veľmi fajn, ak by sme sa naučili viac počúvať ako rozprávať, ak by sme sa naučili viac rozumieť ako byť len tvrdohlavý a zarytý vo svojich názoroch.

Jarmila Halgasova

Jarmila Halgasova

Bloger 
  • Počet článkov:  103
  •  | 
  • Páči sa:  132x

Som životný optimista. Verím, že na Slovensku budeme domáce suroviny spracúvať na naše kvalitné potraviny a nie ich vyvážať. Zároveň, že skončíme s dovozom druhotriednych tovarov. Po štúdiu potravinárstva na Chemicko-technologickej fakulte sa potravinárstvu venujem celú svoju profesijnú kariéru. Kontakty:+421 905 922 105halgasova.jarmila@gmail.com Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

750 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu